Al·lergologia

Codi servei:

Recerca:

La secció participa habitualment en assajos clínics tant amb relació a la introducció de nous fàrmacs en al·lèrgia respiratòria com a noves teràpies i pautes en immunoteràpia específica respiratòria. Els resultats es presenten en comunicacions nacionals i internacionals i els més rellevants es publiquen en revistes mèdiques.

 

També, l’equip treballa en un projecte del Comitè d’aliments de la Societat Catalana d’Al·lergologia per valorar l’eficàcia i seguretat de la immunoteràpia amb extracte de préssec en al·lèrgics a múltiples fruites i vegetals.

 

A més, en un projecte premiat pels Ajuts Germans Trias Talents, investiguem per desenvolupar la inducció de tolerància oral en pacients pediàtrics amb al·lèrgia persistent i de mal pronòstic a llet de vaca o a ou.

Presentació:

L’al·lèrgia és una resposta anòmala i exagerada del sistema immunitari de determinades persones davant una sèrie d'agents molt diversos que vénen de l'exterior, inofensius per a la majoria de la gent i als quals s’anomena al·lèrgens.

 

L’al·lergologia és l'especialitat mèdica que estudia les malalties relacionades amb els processos al·lèrgics. I l’al·lergòleg és el metge especialista en el diagnòstic i tractament de les malalties al·lèrgiques (asma, rinoconjuntivitis, al·lèrgia a aliments, dermatitis atòpica, al·lèrgia al làtex, al·lèrgia al verí d’himenòpters...) i de totes aquelles malalties relacionades amb el sistema immunològic.

 

La Secció d’Al·lergologia de Germans Trias ofereix una visió integral de l’especialitat i proporciona tots els mètodes necessaris per a la prevenció, diagnòstic i tractament de les diferents malalties al·lèrgiques, tant en població adulta com pediàtrica.

 

Les instal·lacions del Hospital Germans Trias són l’entorn adequat per dur a terme totes les tècniques diagnòstiques necessàries, fins i tot les més complexes, així com tractaments específics. Alhora, els casos menys complicats es visiten als centres d’atenció especialitzada de l’àrea: Dr. Barraquer a Sant Adrià de Besòs i Dr. Robert i Gran Sol a Badalona.

 

La secció treballa de manera coordinada amb els professionals de l’Atenció Primària i dels hospitals de Badalona i Santa Coloma de Gramanet.

Tipus Servei: 1

Correu: alergia.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència postgraduada

La Secció d'Al·lergologia de Germans Trias és una de les poques que ensenya l’especialitat a Catalunya. Ho fa integrant l’ensenyament teòric i pràctic clínic, així com de laboratori, per al diagnòstic de les malalties al·lèrgiques. És un aprenentatge tutoritzat i basat en l’evidència científica, amb un repartiment equitatiu de tasques formatives i assistencials i una integració total dels Metges Interns Residents (MIR) a les tasques científiques. Com que es tracta d’una especialitat multidisciplinària, el període formatiu inclou les rotacions següents:

  • Àrea externa

Medicina Interna (cinc mesos), Pediatria (cinc mesos), Immunologia (quatre mesos), Pneumologia (tres mesos), Dermatologia (dos mesos), Otorinolaringologia (dos mesos), Radiodiagnòstic (un mes) i Urgències (dos mesos).

  • Àrea pròpia

         Al·lergologia durant dos anys.

 

Consulteu la Guia docent.


Formació continuada

Es fa un programa formatiu anual d’actualització en al·lergologia acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.