Teixits

Per a molts donants i els seus familiars és reconfortant pensar que després de la mort es pot ajudar altres persones, per a les quals el trasplantament és l'única alternativa per continuar vivint o fer-ho amb millor qualitat.

La donació de teixits és menys coneguda que la donació d'òrgans, però té major aplicabilitat perquè un donant de teixits pot ajudar més de 100 persones.

Per exemple, grans cremats que necessiten pell o bé persones que poden recuperar la visió gràcies a un trasplantament de còrnia.

 

Qui pot ser donant de teixits?

La donació de teixits és possible quan es produeix la mort per una aturada cardiorespiratòria dins o fora de l'hospital. Les característiques dels teixits permeten que es puguin obtenir fins a 24 hores després de la mort.

L'extracció de teixits es fa en condicions estèrils, en una sala d'operacions apropiada amb un equip mèdic i d'infermeria altament qualificat.

El cos sempre es tracta amb el màxim respecte de manera que pugui seguir tot el procés funerari habitual. L'acte de la donació no retarda els terminis per enterrar o incinerar el cos del difunt.

El coordinador de trasplantaments és l'encarregat d'informar i assessorar els familiars dels potencials donants. Es responsabilitza també de la supervisió de tot el procés, responent qualsevol dubte que pugui tenir la família.

 

Com fer-se donant?

Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant d'òrgans o teixits, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i els amics més íntims.

Ells seran els primers a qui el coordinador de trasplantaments consultarà la possibilitat de la donació després de la mort.

Les condicions clíniques en el moment de la mort determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament.

En el cas de menors d'edat i discapacitats, es respecta la voluntat de les persones que en tenen la pàtria potestat (Llei 30/1979).

A Catalunya, l'organisme responsable de la donació d'òrgans i teixits és l'Organització Catalana de Trasplantaments. Si us voleu informar, podeu trucar al 93 339 83 03 o consultar el web ocatt.gencat.cat.