Compromís amb el medi ambient

Política mediambiental

L'hospital disposa d'un document que defineix la seva política mediambiental.

 

La transformació verda en el marc de la sostenibilitat, tant del planeta com de l’Hospital, és un del eixos estratègics prioritaris del Germans Trias, i és per aquest motiu que formar part d’aquesta xarxa representa un pas ferm en el compromís del centre amb el medi ambient.   

 

Comissió de Residus

Germans Trias compta amb una comissió que vetlla per aconseguir la millor gestió dels residus generats. La comissió elabora, implementa i fa seguiment del Pla de Gestió de Residus, alhora que forma els professionals en aquest àmbit.

 

Membres de la xarxa internacional de Global Green and Healthy Hospitals 

Des del mes de juny del 2023, l’Hospital Germans Trias forma part de la xarxa internacional de Global Green and Healthy Hospitals (Xarxa d'Hospitals Verds i Saludables). Es tracta d’una comunitat internacional formada per més de 1.750 hospitals i de més de 80 països diferents. 

 

El seu objectiu principal és reduir la petjada mediambiental del sector de la salut, contribuint així en la millora de la salut pública i mediambiental. Aquesta entitat proporciona un marc de treball i un full de ruta per poder aconseguir transformar el sector salut i promoure un futur saludable per les persones i el planeta. 

 

Podeu consultar més informació de la xarxa en aquest enllaç: https://hospitalesporlasaludambiental.org/acerca-de

 

Pioners a reduir el malbaratament alimentari

El centre va ser guardonat l'any 2015 per un projecte pioner a Europa de reducció del malbaratament de menús no consumits pels pacients.

El projecte l'ha dut a terme el Grup de treball de Cuina, que ha analitzat les causes que fan que un àpat sigui llençat sense haver-se començat a consumir i ha dissenyat i implantat accions per esmenar-ho.

Així s'ha aconseguit reduir molt considerablement els quilos d'aliments malbaratats cada dia. El següent vídeo resumeix el projecte, que s'ha convertit en un nou àmbit de treball estable de la comissió:

 

 

En aquest context, l'Hospital Germans Trias ha signat un conveni tripartit amb Pont Alimentari, projecte coordinat per les fundacions Banc de Recursos i Rezero, i amb ARCASA, empresa que realitza el servei de cuina a l'Hospital, per donar aquests excedents alimentaris cuinats a l’entitat social badalonina Amics del Gorg Mar, que atén més de 600 famílies cada setmana. La iniciativa compta, també, amb la implicació d'Andròmines, l’entitat social que col·labora en la logística.

 

L’experiència de totes les parts implicades en la gestió dels recursos alimentaris fa possible garantir les òptimes condicions de seguretat alimentària en tot el procés de recollida i distribució. Els aspectes de seguretat alimentària, que són claus, queden garantits en els protocols de funcionament per a la recollida, el transport i la distribució de les racions de menjar cuinat sobrants, que s’han elaborat seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. En aquest cas, els aliments sobrants són d'alt valor nutricional i s'envasen, s'emmagatzemen, es transporten i es distribueixen congelats en envasos compostables, per tal de reduir l'impacte ambiental dels residus que generen un cop consumit l'aliment.

Per aquets motiu, s'ha elaborat, conjuntament amb l'empresa de càtering Arcasa,  una 'Guia de bones pràctiques per a la donació d'excedents alimentaris a l'Hospital Germans Trias i Pujol'.  

 

 

 

 

 

Per a més informació, podeu contactar amb la Unitat d'Hoteleria: hoteleria.germanstrias@gencat.cat.

 

Pla director d'estalvi i eficiència energètica

L'hospital compta també amb un pla director que s'enfoca a ser referència en l'estalvi i la gestió eficient de l'energia, tant des del punt de vista tècnic com de conscienciació dels professionals.

Recentment ha signat la seva política energètica d’acord amb la normativa aplicable en aquesta matèria i amb el Pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020 i amb la política energètica catalana establerta per l’Institut Català de l’Energia, que te com a principal missió assolir una economia i societat de baixa intensitat energètica i baixa emissió de carboni, innovadora, competitiva i sostenible en línia amb els objectius europeus en matèria d’energia per l’any 2020.

 

Podeu consultar la política energètica de l’hospital en aquest enllaç.

 

Per a suggeriments respecte a la gestió energètica podeu comunicar-los a través de la direcció de correu electrònic: energia.germanstrias@gencat.cat

 

 

Per a més informació, podeu escriure un correu electrònic a la Direcció de Serveis Generals: dirsergeneral.germanstrias@gencat.cat.